joi, 8 iulie 2010

Tort Buburuza




Deoarece nepotelul meu a sarbatorit implinirea 1 an de viata, i-am transformat unul din tortulete in buburuza.

Reteta folosita este a Laurei Sava (prajitura Kinder Pingui).

Foi:
- 10 oua
- 200 grame zahar
- 2 pachetele de zahar vanilat
- 5 lg pline cu gris
- 5 lg pline de faina
- 5 lg pline de cacao amara
- 5 lg de miere
- 1,5 pac. de praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei


Crema:
- 700 ml frisca lichida sau smantana dulce
- 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca
- 3 lg de lapte (
- 2 lg de miere
- 1/2 de lingura de esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat

Glazura 1 (peste crema)
- 120 gr ciocolata de menaj
- 70 de grame de unt
- 1 lg de apa
- 2 lg de ulei


Glazura 2
- 220 de gr de ciocolata de menaj
- 100 gr de unt
- 3 lg de ulei
- 1 lg de apa
- 1 lg zahar praf


Pentru blat se separa ouale, bateti cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o crema densa. Adaugati faina, praful de copt, cacao si grisul. Mixati usor, adaugati laptele si uleiul, adaugati mierea. Amestecati usor cu cele 10 albusuri batute spuma tare cu praful de sare.Compozitia finala este destul de lichida.
Se coc doua foi pe hartie de copt, in cuptorul cu ventilatie la 165 grade pt. 12-13 minute sau la cel normal la 175 grade. Le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia.

Intre timp se prepara glazura 1, din toate ingredientele care se amesteca pe foc, topindu-le, fara a fierbe. Se da de o parte sa se racoreasca.

Se mixeaza frisca pe viteza mare pana sta bat. Se adauga gelatina sau 2 pachetele de intaritor de frisca. Se adauga laptele, mierea, esenta si se mixeaza din nou bine.

Intre timp foile s-au racorit, asa ca trecem la asamblarea prajiturii:
- pe una din foi se pune jumatate din crema, netezind foarte bine, ajutandu-ne, la nevoie, de un cutit umed cu lama lunga.
- peste crema se pune glazura preparata, pastrata la temperatura camerei, apoi se da prajitura la congelator cateva minute, doar cat sa se intareasca glazura.

Intre timp se prepara glazura 2...identic ca si prima, din toate ingredientele specificate.

Se scoate prajitura cu glazura intarita din congelator si deasupra se pune, lingura cu lingura, restul de crema, niveland foarte bine suprafata.
Peste crema se rastoarna a doua foaie, cu hartia in sus, apasam usor pe toata suprafat hartiei ca sa adere foaia la crema, apoi indepartam hartia.
Suprafata prajiturii se glaseaza cu glazura 2 si se da din nou la congelator pana la intarirea acesteia.
Se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.

Acelasi tort dar decorat cu frisca mixata cu capsune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu