miercuri, 13 octombrie 2010

Somloi galuska




Va prezint in urmatoarele o bunatate ungureasca. Incercati si nu veti regreta.
Ingrediente:
Pt. 2 blaturi:
200 gr faina
150 gr zahar
6 oua
30 gr cacao
1 vanilie

Crema nuci:
100 gr miez nuca
50 gr unt
100 ml lapte
50 gr zahar
30 gr amidon

Crema cacao:
100 ml lapte
50 gr unt
50 gr faina
30 gr cacao
50 gr zahar
1 ou
1 esenta rom

Topping:
200 ml frisca
30 gr cacao
100 gr zahar

1. Galbenusurile se bat cu zahar, se adauga faina si spuma de albusuri, apoi compozitia se imparte in 2. Intr-una se pun 30 gr cacao, in cealalta vanilia.
Se intind in 2 tavi si se coc.

2. Nucile se macina, se amesteca cu unt, zahar si amidon si se fierb pe flacara mica pana se ingroasa, apoi se raceste.

3. Laptele se amesteca cu ouale batute, unt, faina, zahar si cacao pe bain marie pana la ingrosare, apoi se raceste.

4. Eu am insiropat blaturile cu un amestec de 200 gr zahar, 250 ml apa si 30 ml rom. Apoi am taiat fiecare blat in jumatate si am asamblat: blat cacao + 1/2 crema cacao + blat vanilie + 1/2 crema nuca si am repetat cu restul.
Normal la aceasta reteta se rupe blatul insiropat de cacao si se amesteca cu crema de cacao, la fel si blatul de vanilie care se amesteca cu crema de nuca. Dupa ce se lasa la frigider peste noapte se pun galuste din fiecare pe farfurie si se orneaza cu frisca si toppingul de cacao.

Eu am lasat prajitura formata peste noapte la frigider, iar la servire am taiat cu paharul si am ornat in felul urmator:

Chifle cu afumatura



Aceste bunatati le-am tot facut in ultimul an. Este o reteta extraordinar de usor de executat si nu mai zic cat de gustos e deznodamantul. Am preluat reteta Laurei si ii multumim intreaga familie. De cate ori e fotbal se cere.

Ingrediente pentru 16 bucati:
Aluat:

325 g faina
1/2 lingurita sare
1 lg-ta zahar
1 ou
130 ml sana sau lapte batut
60 g unt topit
1/2 cub drojdie (20g)

Umplutura:
100 g. kaiser taiat bucatele
1 ceapa mica

Intr-un castron se pune faina, se adauga sare, drojdia amestecata cu zaharul si o lingura de apa calduta, apoi se adauga laptele batut, oul si untul.
Se framanta, se acopera cu un prosop, se lasa sa creasca la caldura cca o ora, sau pana isi dubleza volumul.
Kaiserul taiat cubulete, se topeste intr-o tigaie , se adauga ceapa tocata si se prajesc impreuna.
Cand aluatul a crescut indeajuns, se framanta din nou cu putina faina si se imparte in 16 bucati si se modeleaza ca niste chiftelute.


Pe fiecare chifteluta se aseaza umplutura si se lipeste aluatul deasupra astfel incat sa se obtina 16 sfere.
Se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca putin la cald.
Cuptorul se incinge la 200 grade C.
Chiflele crescute se ung cu putin lapte amestecat cu un galbenus de ou (crud)
Se presara susan sau mac, dupa preferinte...si se coc cca. 20 de minute pana se rumenesc.