miercuri, 20 octombrie 2010

Placinte cu varza



Ingredientele sunt cam puse la nimereala, deoarece nu gaseam ceva care sa imi corespunda ca forma si continut. Totusi au iesit foarte gustoase si vor intra la categoria: "mai vreau, facute si cu carne si cu ceapa, si cu..., si cu...." :))

1 varza mica
750 gr faina
250 ml lapte
100 ml smantana sau iaurt
2 oua
1 cum drojdie
2 lg zahar

1. Cernem faina intr-un vas adanc, facem o gaura in mijloc si facem o maia din drojdie, lapte caldut si zahar. Lasam sa creasca 20 de minute, apoi adaugam celelalte ingrediente si framantam bine de tot.
2. Lasam la dospit cca. 1 ora in vasul acoperit.
3. Cand a crescut luam bucatele mici din coca si le intindem pe masa de lucru unsa cu ulei.
4. Tocam si calim varza cu sare si piper.
5. Punem 1 lg de varza pe jumatate de coca intinsa si pliem cealalta jumatate peste. Apasam cu dintii de la furculita marginile sa sigilam varza inauntru si intepam un pic de cateva ori cu furculita.
6. Asezam portofelele pe tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu 1 ou batut si dam la cuptor preincalzit la foc mediu pana se rumenesc.


Eu le-am presarat cu praf de chimen.

Aceeasi reteta se poate folosi si daca in loc de dat la cuptor le prajim in putin ulei incins. Eu insa nu apreciez prajeliile, mai ales la combinatia cu varza.

Pui in crusta de sare



Eu am mai facut pui la punga, grill sau chiar pe sare, dar zilele trecute am vazut la Mazi ceva si mai interesant. M-am pus repede pe treaba, singurul inconvenient ca iar s-a facut seara pana am papat si am facut poze, asa ca pereti nisipii + lumina confuza + fotografii = no match.

Ingrediente:
1 pui chipes
600 gr sare
600 gr faina
400 ml vin (alb)
condimente

Inainte de toate am facut un amestec de condimente: sare piper, cimbru, busuioc, rozmarin, mustar boabe, ulei de masline si alte cele gasite prin casa si am uns bine puiul. I-am varat in (ma scuzati)dos un usturoi mare.
Am facut o coca din cele mai sus mentionate, am intins-o si am imbracat puiul frumos ca de iarna. L-am dat la 200 grade pt. aproximativ o ora si dupa ce am facut uz de forta sa ii sparg crusta am savurat-o intre prieteni alaturi de un vin bun.





Pentru fotografii mai reusite si alte detalii vedeti blogul lui Mazi.