luni, 13 decembrie 2010

Fasole batuta / frecata



Ingrediente:
800g fasole boabe
2 ceape mari
4 catei de usturoi
200 gr telina
2 morcovi
2 foi de dafin
1 lingura sare

Pentru ceapa calita:
1-2 carnati de casa
2 ceape medii
1 lingurita boia
sare. ulei pt prajit

Punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte (mie mi-a venit ideea instant, asa ca nu a mai apucat sa se inmoaie). Punem fasolea la fiert. Curatam zarzavaturile ( morcovul, ceapa, telina), le clatim si le taiem cubulete marunte. Dupa ce a fiert in 2 ape, in cea de a treia apa peste fasole adaugam si zarzavaturile. Adaugam apoi ceapa taiata cubulete si 2 frunze de dafin si lasam totul la fiert pana se fierb.
Cand fasolea este fiarta, o scoatem intr-un strecurator impreuna cu zarzavaturile si o lasam la scurs. Frunzele de dafin le indepartam.
Apoi, pisam fasolea cu blenderul vertical, sau mixerul.

Tocam cele 2 cepe si taiem carnatii rondele. Le calim impreuna cu boiaua si sarea si turnam peste fasolea batuta.



Daca nu adaugam carnatii, este mancare de post.