vineri, 27 mai 2011

Sirop de soc



Acest sirop l-am facut de anul trecut, pe atunci am vazut reteta Laurei si am si preparat-o. Trebuie sa va zic ca si acum avem inca din sirop, nu pentru ca nu ar fi bun, e delicios, dar eram curioasa cam cat tim se pastreaza si am pus deoparte din el. S-a pastrat, fara probleme la frigider, daca nu l-am fi baut acum la inceput de vara, probabil s-ar mai fi pastrat. L-am baut pentru ca deja am pus pentru socata si o sa avem proaspata peste cateva zile.

Ingrediente pentru sirop:

- 1 kg. flori de soc (chiar 1 1/2 kg.)
- 5 litri apa
- 6-8 lamai
- 5 kg. zahar
- 100 g. sare de lamaie

Scuturam florile de impuritati, alegm doar florile de pe crengutele de soc, operatiune destul de migaloasa. Se aseaza florile intr-un vas incapator. Lamaile se taie felii si se amesteca cu florile.
Se pune apa la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se lasa la racit timp de 10-15 minute; se toarna apoi peste flori si lamai. Se amesteca totul bine si se lasa la rece 3-4 zile, cu un capac sau ceva greu deasupra, pentru a tine florile si lamaile sub apa; in fiecare zi, se amesteca usor.
Se storc cu mana florile si feliile de lamaie, si se strecoara de doua ori printr-o sita deasa, tifon.
Apa rezultata se pune la fiert impreuna cu zaharul (la 1 litru de apa se adauga 1 kg. de zahar) si sarea de lamaie.
Dupa ce zaharul s-a topit iar siropul a dat 2-3 clocote, se ia de pe foc.
Se toarna in sticle curate si se mentin extraordinar de bine la rece. Eu am tinut siropul in frigider si nu s-a schimbat nimic la el desi era in peturi.

Eu o beau cu apa plata, lamaie si menta, musafirii cu apa minerala.