joi, 9 decembrie 2010

Branzoaica




Eterna si delicioasa branzoaica. Eu zic ca nu mai necesita prezentare, ii multumesc Amaliei pentru reteta, e cea mai buna pe care am mancat-o pana acum.

Pentru aluat:
1 kg faina
2 oua
50 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
150 gr unt
zahar dupa gust ( aprox. 5 linguri)
2 plicuri vanilie

Pentru umplutura:
coaja rasa de lamaie
500 gr. branza dulce
stafide
zahar dupa gust
2 oua

1. Se freaca drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza si apoi se mai adauga putina faina ( 1 lingurita) si cam 60 ml lapte caldut. Separat se incalzeste laptele si se adauga untul sa se topeasca.Apoi se framanta un aluat mai moale, pana se desprinde de pe vas si se lasa sa creasca 40 de min.
2. Se imparte in 2 si se intinde o foaie care se taie in patrate .
3. Branza se amesteca cu stafidele, coaja de lamaie, ouale si zaharul . Se impatura aluatul dupa metoda urmatoare: Se cresteaza pe margini cu un cutit, se pune umplutura pe mijloc si apoi se impletesc una cate una marginile.
4. Se pun in tava unsa si tapetata cu faina si se mai lasa sa creasca 10 min, apoi se ung cu galbenus amestecat cu putin lapte si se baga in cuptorul preincalzit 15 min.



Pui marocan




Ingrediente:
4 pulpe dezosate
2 cepe
1 telina
2 ardei grasi (eu am folosit de diferite culori)
1 lg seminte chimen
100 gr stafide
100 gr masline
6 linguri rosii cubulete
piper, sare

1. Spalam pulpele, condimentam si le asezam intr-un vas termorezistent (sau vas roman).
2. Curatam legumele si le taiem cubulete mici.
3. Adaugam legumele peste pui, stafidele, presaram cu chimen, sare si turnam peste 200 ml apa sau supa.
4. Acoperim si dam la cuptor pt 30 de minute, apoi descoperim si mai lasam 15 minute sa se rumeneasca putin.

Carnea iese extraordinar de frageda, se poate manca si alaturi doar de legumele aromate, sau cartofi copti. Mie imi place simplu.

Tort cu mousse de caramel si mascarpone



Tortul a fost facut pentru ziua soacrei mele in octombrie, in ultimul timp insa nu a mai ramas timp si pentru postat.

Blat:
273 gr faina
165 gr zahar pudra
10 gr praf de copt
sare
1 l-ta esenta de vanilie
120 ml ulei de migdale
135 ml lapte
1 ou
245 gr albus
180 gr zahar

1. Amestecam primele opt ingrediente pana ce se omogenizeaza. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si continuam mixarea pana devine lucios.
2. Incorporam albusurile in primul amestec incet.
3. Impartim aluatul in 3 tavi tapetate cu hartie de copt sau coacem deodata si taiem in 3 blaturi dupa racire.
Eu am copt deodata, de aici partea mai groasa a blatului superior.
4. Coacem la 180 C.

Mousse de caramel
100 gr zahar
30 ml apa
28 gr unt
60 gr smantana dulce
180 gr frisca batuta
170 gr ciocolata
2 gr sare

1. Punem ciocolata intr-un castron uscat.
2. Zaharul si apa le punem pe foc mare intr-o craticioara pana ce zaharul e complet topit. Lasam sa se caramelizeze, apoi luam de pe foc si adaugam untul, smantana, sarea. Amestecam bine sa se dizolve, apoi turnam amestecul peste ciocolata si lasam 30 de secunde. Cu o paleta amestecam usor pana ce sosul devine lucios si omogen.
3. Incorporam frisca si se poate folosi.

Crema de mascarpone si migdale:
150 gr mascarpone
32 gr zahar
100 gr migdale rase
250 gr frisca batuta

Amestecam mascarponele cu zaharul cu o paleta si nu mixer, adaugam migdalele, apoi incorporam usor frisca.

Sirop:
150 ml apa
50 gr zahar
esenta de vanilie

Ingredientele le fierbem impreuna pana ce zaharul se topeste.

Daca blatul a fost copt impreuna, taiem in trei discuri pe cat posibil egale, cu ajutorul unei pensule le insiropam bine.
Peste primul blat se intinde crema de ciocolata, se pozitioneaza al doilea blat, peste acesta se intinde a doua crema si se acopera cu ultimul blat.

Eu am intins imediat crema de mascarpone dupa crema de ciocolata, astfel tortul a iesit extra cremos.



Am decorat cu glazura de zahar. crema si napolitane ornate cu ciocolata.