luni, 19 septembrie 2011

Raw white


Relatia mea cu nuca de cocos a fost zbuciumata inca de cand am descoperit-o. Nu mai stiu exact cand a fost prima mea intalnire cu ea, dar mi-a placut atat de mult, incat zilnic indesam in mine cate 1-2 ciocolatele Gersey cu cocos. Pana la urma inevitabilul s-a produs, mi s-a facut in asemenea hal scarba, incat nu mai suportam nici macar mirosul de cocos. Acest lucru a tinut timp de vreo 15 ani, intre timp am inceput sa mai gust cate ceva care o continea, dar nu puteam sa zic ca imi place. De cand am renuntat la carne si am inceput sa experimentez cu ingrediente raw, s-a produs un fenomen ciudat. In prima faza, dupa primele 6 luni am inceput sa simt altfel gustul mancarii si mirosurile. Daca pana atunci mancam orice, sub orice forma pentru ca nu mi se parea ca fenomenul mancatului ar fi ceva special, acum parca am inceput sa simt ce mananc. Am descoperit noi condimente si arome care imi plac la nebunie, am inceput sa gatesc lucruri simple, dar in care se simte clar fiecare mireasma si care incanta papilele gustative. Mai greu e cu sotul meu, care e inca fan al vechilor obiceiuri si pentru care gatesc inca destul de des separat si cu carne. Este totusi bine ca a inceput sa guste si din ce mananc eu, cateodata renuntand la carne in favoarea lor.

Azi as fi avut zi de amidonuri, dar am ajuns acasa ostenita si imi era pofta de ceva dulce. Sa nu renunt totusi la programul pe care mi l-am facut, am facut aceasta prajiturica super satioasa, astfel transformand aceasta zi in una de vitamine (despre asta o sa va povestesc dupa ce obtin mai multe rezultate).

Am luat:

1 pahar de caju - pe care l-am hidratat 1 ora
1 pahar caise uscate - le-am rehidratat in apa
1 paharel curmale - cu care am procedat la fel
150 nuca cocos
2 lg seminte canepa
1 l-ta pudra roscove (in loc de cacao)

Am tocat paharul de caju, scurse de apa in mixerul de fructe, am adaugat 150 de gr de nuca de cocos, 2 linguri de seminte decorticate de canepa (pline de vitamine), 3 linguri de apa si 1 lingurita mica de sirop Agave (mergea si fara). Am amestecat bine de tot ingredientele, blatul obtinut l-am presat in inele culinare.
Pentru crema am scurs putin curmalele si caisele, lasand cca. 100 ml apa pe ele. Le-am pus in blender, am adaugat lingurita de pudra de roscove si am tocat bine totul. Crema obtinuta am turnat-o peste blatul de seminte din inele. Am decorat cu nuca de cocos si am dat la frigider pentru 30 de minute. Dupa ce am mancat am putut sa ma apuc cu forte noi de calcat (bleah).