joi, 18 noiembrie 2010

Gulii umplute cu sos alb



Nu e mare filosofie, rapid si bun bun.

Pt 2 persoane avem nevoie de:
3 gulii
250 gr carne tocata
1 ceapa
150 gra orez
5 lg ulei
5 lg faina
300 - 400 ml apa
4 lg smantana
sare, piper, marar

Taiem guliile in 2, le scobim cu o lingura avand grija sa nu rupem peretii.
Fierbem orezul in putina apa.
Tocam ceapa si o calim putin in 3 lg ulei.
Amestecam carnea tocata, orezul fiert si ceapa tocata. Punem sare si piper dupa gust si umplem cu acest amestec jumatatile de gulie. Le asezam apoi intr-un vas termorezistent, turnam peste 500 ml de supa sau apa cu vegeta si dam la cuptor, 180 C pt. aprox. 30-40 minute.

Facem sosul, in cele 5 lg de ulei calim faina, adaugam apa amestecand sa nu faca cocoloase. Cand a dat in clocot luam de pe foc, adaugam mararul si smantana, sare si piper dupa gust.

Cand sunt gata guliile, le asezam in sos si lasam sa se imbine aromele. Servim cu mare pofta.

Tort de dovleac cu crema de rom si mascarpone



Aveam de cateva zile un dovleac acasa si scotocind pe net am gasit reteta Laurei. NU am stat pe ganduri, am adaptat-o la ce avea prin casa si voila:



Ingrediente:

Blat:
5 oua
100 gr. ciocolata de amaruie
200 ml. lapte
100 gr. zahar
80 gr. unt
200 gr. faina
100 gr. migdale macinate
4 linguri de dovleac ras
1 lingurita esenta de rom
1 praf de copt

Crema:
250 ml. frisca lichida
250 gr. mascarpone
200 g. zahar pudra
100 ml. rom



Topiti ciocolata, rupta in bucati, si untul la bain-marie. Adaugati laptele, galbenusurile, zaharul si amestecati pana se ingroasa ca un sos. Luati de pe foc si adaugati migdalele, esentele, dovleacul ras, adaugati faina si praful de copt, cernute si amestecati. Bateti albusurile spuma si amestecati-le cu miscari usoare in compozitie. Puneti compozitia intr-o forma de copt cu diametrul de 26 cm., tapetata cu hartie pergament. Coaceti in cuptorul preincalzit pentru cca. 30 de minute la 170 grade C.

Puneti dovleacul, taiat bucatele, la cuptor pana cand se inmoaie. Zdrobiti-l apoi, tot cu furculita. Bateti frisca si cand s-a intarit, adaugati-i piureul de dovleac si portii mici de rom, pana cand crema devine pufoasa.

Taiati blatul in doua pe diagonala si insiropati foile. (eu am facut sirop din 250 ml apa si 200 gr zahar).
Asamblati tortul: blat + crema + blat + crema si decorati. Se da la frigider pana a doua zi.