marți, 12 aprilie 2011

Cartofi copti cu tarhon



Nu e mare filosofie, se curata cartofii, se arunca intr-un vas termo rezistent, ceva unt, un pic de sare si tarhon tocat si la cuptor cu ei.

Sunt bune bune, eu am servit cu ciuperci murate si ridichi iar canibalul familiei cu friptura pomana porcului.

luni, 11 aprilie 2011

Spaghetti alla siciliana



Daca nu punem ansoa si folosim supa de legume in loc de vin e si vegan si de post.


Ingrediente:

400 gr paste

4 lg ulei de masline

4 ansoa in ulei

2 l-te capere

1 catel usturoi

1 pahar de vin alb

400 gr rosii taiate cubulete

busuioc, sare, piper


Fierbem pastele al dente.

Prajim in ulei catelul de usturoi tocat, apoi adaugam ansoa, capere si rosiile. Calim putin dupa care adaugam vinul/supa. Lasam sa fiarba pana scade vinul, apoi adaugam condimentele si mai lasam sa dea in clocot.

Amestecam cu pastele si savuram.


Eu am presarat putin parmezan si daca as fi avut as fi adaugat la sos 200 de gr de masline tocate.



duminică, 10 aprilie 2011

Tort de clatite




Ingrediente pentru clatite:

2 pahare de faina

3 oua

1 vf. cutit sare

1 vf cutit bicarbonat de sodiu


Amestecam totul bine cu telul, apoi adaugam aproximativ 300 ml ulei si apa minerala pana nu mai e foarte gros materialul. Prajim clatitele, apoi le ungem cu Nutella sau gem si le lipim intre ele. Eu le-am ornat cu frisca batuta si amestecata cu zmeura si sirop de artar.

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Minciunele


Ingrediente:


500 gr faina

200 gr iaurt

2 oua

75 gr zahar

esenta de vanilie

esenta de rom

un praf sare

zahar pudra pentru pudrat

ulei pt. prajit


Amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat elastic. Il lasam 10-15 min. sa se odihneasca, apoi intindem pe masa de lucru o foaie subtire.

Taiem fasii dreptunghiulare, carora le taiem la mijloc o fanta. Trecem un capat prin acea taietura si obtinem o fundita de aluat.

Incingem uleiul si prajim minciunelele. Le udram cu zahar dupa de s-au racit, pt. a nu se lipi.

vineri, 8 aprilie 2011

Lasagna vegetariana


La majoritatea retetelor "vegetariene", vorba vine pt ca e de fapt lacto-ovo-vegetarian, se poate adauga lapte de soya in loc de cel normal si tofu sau cascaval din acela vegetal in loc de produsele lactate si avem ceva gustos si de post.

Acestea fiind spuse purced la a va dezvalui reteta mea preferata de lasagna, imi place mai mult decat tot ce am mancat pana acum cu orice fel de carne tocata.


Ingrediente:

9 foi lasagna

6 ciuperci mari (sau 10 mici)

1 ceapa rosie (sau 3-4 fire de ceapa verde)

3 rosii

2 catei de usturoi (sau 200 gr leurda oparita si tocata marunt - eu asta am folosit)

1/2 ardei rosu

300 gr mozzarella

4 lg unt

4 lg faina

700 ml lapte


Oparim rosiile si le decojim, apoi le tocam cubulete.

Tocam ceapa, ardeiul, ciupercile si le calim in putin ulei de masline, adaugam rosiile si condimentam cu sare, piper si busuioc. Lasam sa se imbine aromele apoi luam de pe foc.

Facem sosul bechamel topind untul, adaugam apoi faina si laptele incep amestecand in continu. Condimentam cu sare si piper.

Asamblam lasagna intr-un vas termorezistent punand prima data sos bechamel, apoi foi lasagna, sos rosii, leurda tocata, mozzarella si o luam de la capat. Terminam cu sos bechamel si mozzarella.

Dam la cuptor 160 C pt. 30 de minute si gata.

Eu m-am indragostit de aceasta reteta.



Mazare cu ciuperci


Pentru ca nu mananc carne e foarte simplu sa fac ceva rapid si sanatos. De data aceasta am facut la steamer mazare ci ciuperci feliate, 1 ceapa verde tocata marunt si 50 gr unt.

Destul de satios.

joi, 7 aprilie 2011

Tort teren fotbal



Acest tort a fost facut pentru ziua socrului meu, a trecut ceva timp de atunci dar nu am apucat sa o postez.


Pentru blat am folosit:

350 gr zahar

440 gr faina

190 ml lapte

190 ml ulei

5 oua

1 praf copt

1 vanilie


Am batut albusurile spuma cu 100 gr zahar. Apoi am mixat galbenusurile cu 250 gr zahar. Am adaugat pe rand celelalte ingrediente lasand la final albusul. Pe acesta l-am incorporat cu o spatula amestecand de jos in sus. Am copt la 160 C intr-o tava 30/25 cm.


Pentru mingea de fotbal am facut o rulada cu gem astfel:

4 oua

4 lg zahar

5 lg faina

gem de caise


Am batut spuma ouale, apoi am adaugat pe rand zaharul si faina. Am copt la fel ca primul blat.

Dupa ce s-a racit l-am uns cu gem si l-am rulat. A stat la rece cca 1 ora.


Initial vroiam sa fac o crema cu margarina dar mi-am amintit ca mai am mascarpone asa ca am facut crema pe care o folosesc la torturile Tiramisu. Aveti reteta aici.


Dupa ce s-a racit blatul l-am taiat in 2, l-am insiropat cu cafea cu amaretto si fara zahar. Am asamblat blat-crema-blat si am imbracat tortul in crema. A stat la frigider o noapte intreaga asa.


Rulada am taiat-o felii, am tapetat cu aceste felii un bol si golul din mijloc l-am umplut cu crema mascarpone. A stat asa la frigider in noaptea aceea.


Dimineata am imbracat tortul in fondant verde facut din zahar pudra, am rasturnat in colt bolul si mingea rezultata am imbracat-o cu crema iar apoi cu fondant alb.

Restul e pictura, totul e 100% comestibil.