joi, 9 decembrie 2010
Tort cu mousse de caramel si mascarpone
Tortul a fost facut pentru ziua soacrei mele in octombrie, in ultimul timp insa nu a mai ramas timp si pentru postat.
Blat:
273 gr faina
165 gr zahar pudra
10 gr praf de copt
sare
1 l-ta esenta de vanilie
120 ml ulei de migdale
135 ml lapte
1 ou
245 gr albus
180 gr zahar
1. Amestecam primele opt ingrediente pana ce se omogenizeaza. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si continuam mixarea pana devine lucios.
2. Incorporam albusurile in primul amestec incet.
3. Impartim aluatul in 3 tavi tapetate cu hartie de copt sau coacem deodata si taiem in 3 blaturi dupa racire.
Eu am copt deodata, de aici partea mai groasa a blatului superior.
4. Coacem la 180 C.
Mousse de caramel
100 gr zahar
30 ml apa
28 gr unt
60 gr smantana dulce
180 gr frisca batuta
170 gr ciocolata
2 gr sare
1. Punem ciocolata intr-un castron uscat.
2. Zaharul si apa le punem pe foc mare intr-o craticioara pana ce zaharul e complet topit. Lasam sa se caramelizeze, apoi luam de pe foc si adaugam untul, smantana, sarea. Amestecam bine sa se dizolve, apoi turnam amestecul peste ciocolata si lasam 30 de secunde. Cu o paleta amestecam usor pana ce sosul devine lucios si omogen.
3. Incorporam frisca si se poate folosi.
Crema de mascarpone si migdale:
150 gr mascarpone
32 gr zahar
100 gr migdale rase
250 gr frisca batuta
Amestecam mascarponele cu zaharul cu o paleta si nu mixer, adaugam migdalele, apoi incorporam usor frisca.
Sirop:
150 ml apa
50 gr zahar
esenta de vanilie
Ingredientele le fierbem impreuna pana ce zaharul se topeste.
Daca blatul a fost copt impreuna, taiem in trei discuri pe cat posibil egale, cu ajutorul unei pensule le insiropam bine.
Peste primul blat se intinde crema de ciocolata, se pozitioneaza al doilea blat, peste acesta se intinde a doua crema si se acopera cu ultimul blat.
Eu am intins imediat crema de mascarpone dupa crema de ciocolata, astfel tortul a iesit extra cremos.
Am decorat cu glazura de zahar. crema si napolitane ornate cu ciocolata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu