vineri, 10 februarie 2012

Piept de pui cu lapte de cocos si curry

Am ramas datoare cu un numar mare de postari pe care sper sa le recuperez in timp. Deocamdata o sa postez cate ceva cum imi permite timpul.

Acreasta mancarica este una foarte gustoasa si nici nu este o reteta foarte laborioasa.

Avem nevoie de:
1 piept de pui
1 ceapa mare
250 ml lapte de cocos
3 catei de usturoi
250 ml supa de legume
2 lg sos de soia
2 l-te praf de curry
sare, piper, ulei de masline

Taiem pieptul cubulete, apoi il prajim in 2 lg de ulei de masline. Taiem ceapa julien si usturoiul rondele subtiri. Separat calim ceapa si usturoiul in 2 lg de ulei de maslinem adaugam praful de curry, laptele de cocos si supa, mai lasam sa dea in clocot cateva minute, apoi adaugam carnea cubulete si lasam sa fiarba putin pana se ingroasa sosul. Condimentam si e gata.

Noi l-am servit cu orez fiert si calit dupa cu putin curry pt culoare.

duminică, 5 februarie 2012

Gulas de vita cu Spätzle

Pentru gulas

300 gr cartofi
600 gr carne de vita
1 ceapa mare
1/2 ardei iute
1 l-ta boia iute
2 l-te boia dulce
1 l-ta chimen
2-- ml supa de legume
ulei de masline
sare


Incingem cca 3 lg de ulei intr-o cratita si prajim ceapa tocata si carnea de vita taiata cubulete, turnam 200 ml supa (sau apa calda) si lasam la fiert la foc mic. Dupa ce a fiert carnea, adaugam peste putina faina , boiaua si chimenul. (Pentru cine nu e fan seminte de chimen care raman intre dinti, gasim si praf in comert.)
Taiem ardeiul bucatele mici si il adaugam la tocana, apoi cartofii taiati cubulete, potrivim de sare si mai lasam sa fiarba 15 minute.

Pentru Spätzle:

320 gr faina alba 00
150 ml apa calduta
2 oua
sare

Punem faina intr-un castron impreuna cu sarea, ouale si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen. Izbim aluatul apoi de planseta pana incepe sa faca basici, pe urma il lasam sa se odihneasca cca 1 ora. Dupa aceea rupem o bucata, o rulam pe planseta de lucru pana obtinem un sul cu diametrul de cca 1,5 cm. Taiem sulul in bucatele de 1,5 cm, la fel procedam cu restul aluatului. Punem apa la fiert, cand clocoteste micsoram flacara, punem din galuste in apa cca 1/3 si le lasam sa fiarba 2 minute. Le scoatem in strecuratoare. Procedam la fel si cu restul galustelor.

Noi am servit gulasul cu ele dar se pot manca si doar prajite usor in pesmet si unt.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Spaghete cu creveti

Azi doar spun ce am facut, candva anul trecut.

Avem nevoie de:
400 gr spaghete

350 gr creveti mici
2 rosii
2 catei de usturoi
6 lg ulei de masline
1/2 ardei iute rosu
1 legatura patrunjel
busuioc
sare
piper

Spalam crevetii, ii zvantam, ii taiem rondele, apoi ii calim in tigaie cu uleiul, patrunjelul tocat, usturoiul pisat si ardeiul cubulete. Turnam un polonic de apa peste si lasam 2 minute. Tocam rosiile cubulete, apoi le adaugam in tigaie si potrivim de sare si piper.Mai lasam cateva minute, apoi stingem focul.

Fierbem spaghetele al dente, le scurgem, apoi le amestecam cu sosul de creveti. Lasam 10 minute sa se imbine aromele si servim.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Pranz rapid cu mazare

Nu am intotdeauna timp de petrecut la cratita, asa ca mai si improvizez sa rezolv rapid aceasta tema.

De aceasta data avem mazare si morcovi la tigaie peste care am topit branza brie. Sarat, piperat, si pentru carnivori servit cu carnati prajiti. Langa lipie facuta la tigaie. Pam pam.

joi, 19 ianuarie 2012

Placinte

De cateva zile bune salivez deja la simplul gand ca am sa fac aceste placinte. Eu le prefer cu varza, dar se pot face si cu branza sau chiar mere cu scortisoara (in loc de desert).
Le-am facut, le-am mancat pana la ultima. Urmeaza varianta cu mere probabil .

Aluat
1 kg de faina
 5 oua
 500 ml de lapte
 drojdie cat o nuca, cam 25 de g
 1 si 1/2 lingurita de sare
 200 ml de ulei
Umplutura
  1 varza cruda rasa, sarata, piperata si stoarsa usor de zeama

PREPARARE
Aluatul se prepara clasic cu toate ingredientele de sus, lasam maiaua de drojdie, zahar si lapte caldut 15 minute sa creasca, apoi framantam tot. Lasam sa dospeasca o ora la caldura.
Uleiul se foloseste la framantat.
 Blatul de lucru trebuie sa fie uns bine cu ulei. Se iau bucati de aluat, cat un pumn, .se intind bine cu mana, se pune umplutura  de varza. Pungutza se strange la gura, apoi se intinde iar cu mana, cam cat va e tigaia.Se coace pe ambele parti la foc mediu, spre tare.



Noi am pregatit langa un mujdei cu perle de branza si a fost o cina minunata si gustoasa.

joi, 1 decembrie 2011

Salate de vinete

Spun la plural pentru ca una este salata normala de vinete, iar cealalta este una aproape raw, adica vinetele sunt coapte, dar maioneza este raw. Le-am facut impreuna, dar au iesit ambele atat de bune, incat nu se deosebeau nici prin aspect, nici prin gust.

Salata normala de vinete eu o fac in felul urmator:

Dupa ce vinetele sunt coapte, curatate si scurse, le maruntesc bine de tot cu tocatorul special. Toc marunt o ceapa, fac o maioneza dintr-un galbenus, o lingurita de mustar si ulei, apoi amestec totul bine cu miscari rapide. La final adaug o lingura de smantana si potrivesc de sare.

Maioneza raw am facut-o in felul urmator:


Am hidratat o canita de caju si 100 gr de seminte de floarea soarelui. Le-am prelucrat in blender scurse, am adaugat 100 ml apa si zeama de la o jumatate de lamaie. In salata raw am mai adaugat si o mana de patrunjel verde tocat. Aceasta varianta merge foarte bine in perioada de post.

miercuri, 30 noiembrie 2011

Ochiuri la mic dejun


Mai nou fac ochiurile fara ulei in tigaie de teflon. Langa de data asta am facut o mamaliga in care am amestecat branza si putin lapte inca la fierbere. Se poate servi si cu smantana, fara oua.