miercuri, 6 aprilie 2011

Melci cu scortisoara






Au fost foarte buni, simplu de facut si am sa repet reteta cu ciocolata sau cacao.


Ingrediente:

2 oua

100 gr zahar

10 gr drojdie

550 gr faina

1/2 l-ta sare

200 ml lapte

60 gr unt


Umplutura:

100 gr unt

50 gr zahar

2 lg scortisoara

Am turnat faina intr-un vas, am facut in mijloc o gaura in care am pus drojdia, un pic de zahar si putin lapte caldut. Am lasat sa creasca 15 min., dupa care am adaugat celelalte ingrediente si am framantat bine de tot. Am mai lasat sa creasca 20 de minute, dupa care am intins din aluat o foaie de aprox. 2 cm, am uns-o cu untul moale, am presarat zahar si scortisoara si am rulat. Am taiat apoi felii de 5 cm., le-am pus in tava tapetata si le-am mai lasat sa creasca 15 minute. Le-am uns cu albus si le-am dat la cuptor pana s-au rumenit.

marți, 5 aprilie 2011

Coaste la gratar


Nu e mare lucru, e rapid, e gustos pentru cei care stiu sa savureze o bucata buna de carne.

Pranz rapid, am luat bucata de coaste, am frecat-o cu sare, piper, 3 catei de usturoi pisati, am uns-o cu mustar dijon si am dat-o la frigider pt 1 ora si ceva.

Apoi am dat la cuptor pt 20 de minute la foc mic si 10 la rapid si voila.


Eu am mancat garnitura pt ca nu mananc carne dar opinia publica a fost buna.

duminică, 3 aprilie 2011

Ciorba de salata de padure




Cum am fost iesiti la un gratar si aer in acest weekend, am profitat de ocazie si am cules si niste salata din padure. Nu stiu cat de sanatos e sa faci acest lucru cu atatea radiatii solare sau atomice, dar am spalat-o bine bine si am pus rapid de o ciorba. Nu de alta dar nu mai mancasem niciodata.

Am folosit exact aceeasi reteta ca si la ciorba traditionala de salata, mai putin bucatele de slanina.

Nu pot sa dau cantitati, am cules cam o galetusa plina de-a lui bebe Domi. Am pus la calit o ceapa si 2 catei de usturoi tocate marunt. Am spalat bine salata si am adaugat-o si pe ea. Am turnat peste 2 l de apa, am sarat si am lasat sa fiarba. La final am dres cu 1 ou batut cu smantana si am adaugat bucati de omleta facuta din 2 oua si 3 lg. de faina de malai. Am acrit cu putin otet de mere si a iesit destul de buna incat sa mai repet o data pana mai exista salata.

vineri, 1 aprilie 2011

Briose de post

Ingrediente: 100 ml. ulei 1 cana cu zahar 1 cana apa minerala rece 1 lingura otet 1 1/2 cani faina 1 lingurita rasa cu bicarbonat de sodiu 1/2 lingurita praf de copt un praf de sare 100 g. stafide rom pentru marinarea stafidelor 100 g. ciocolata neagra, de post In primul rand punem stafidele in rom si le lasam la marinat (se poate si cateva ore). Se mixeaza uleiul cu zaharul timp de 2, 3 minute; se toarna treptat apa si otetul. Se incorporeaza faina amestecata cu sarea, praful de copt si bicarbonatul (toate cernute) La final, se adauga stafidele si se amesteca totul foarte bine. Compozitia astfel obtinuta se toarna (doar o jumatate din intreaga cantitate) in forme de briose sau intr-o forma de chec unsa usor cu ulei si tapetata cu faina. Se dau la cuptor la foc mic 160 C pana se coc. Eu am presarat deasupra stafidele, iar pe undele am pus ciocolata sau nuca. Sunt foarte bune.

miercuri, 30 martie 2011

Tabbouleh



Ingrediente:

1 ceasca couscous 2 rosii 4 cepe verzi 10 fire patrunjel (puteti folosi pana la 2 legaturi patrunjel) 3 linguri ulei masline 3 linguri suc lamaie sare piper


Preparare



  1. Fierbeti o cana de coucous in cca. o cana de apa pt aproximativ 10 minute, lichidul trebuie sa fie absorbit in totalitate. Luati de pe foc, adaugati 1 lingura ulei si aerisiti-l cu o furculita pana se desface bob cu bob.

  2. Rosiile le taiati in doua si scoateti partea cu seminte. Tocati pulpa ramasa marunt. Tocati foarte marunt si ceapa verde si patrunjelul.

  3. Adaugati legumele tocate peste couscous , turnati restul de ulei si sucul de lamaie, sarati si piperati si amestecati bine.
Este o buna salata de post.

marți, 8 martie 2011

Mucenici




Azi o ardem romaneste. Cum?? Mancand, mais biensur. La noi e principala cale de comunicare. Mancarea ne leaga. :))

Am incercat si anul trecut, reteta proasta, a sfarsit totul la gunoi. De data asta insa a iesit o bunatate, pot confirma, am halit doua bucati de cum le-am terminat de facut.
Dau repede mai departe reteta, poate mai sunt din cei care nu au apucat sa faca.
La multi ani mes dammes et demoiselles!

Coca:
700g faina
1 plic drojdie
250ml amestec lapte+apa in proportie egala, caldut
150g zahar
1ou
80g unt
1 lingurita rasa sare

Sirop:
300ml apa
150g zahar
1plic zahar vanilat
1 esenta rom

Uns:
50ml lapte
1 galbenus
miere
nuca
Am amestecat faina cu drojdia, zaharul, sarea si mai apoi untul. Am pus si oul si am framantat vreo 20 min adaugand apa cu lapte putin cate putin, pana a rezultat o coca elastica si care nu se mai lipea de maini. Am pus vasul pe calorifer la dospit, cu un servet deasupra, timp de o ora.
Dupa o ora am impartit aluatul in 20 de bucati egale si fiecare bucata in parte am rulat-o, formand cate un 8.
Am asezat mucenicii intr-o tava cu hartie de copt si i-am mai lasat la dospit inca vreo 2 ore pana am iesit la plimbare cu piticul.
I-am uns cu laptele amestecat cu galbenusul si i-am bagat 20 min la cuptor, la flacara medie spre mica.
In acest timp se prepara siropul din toate ingredientele amestecate si puse pe foc, la fiert. Cand s-a ingrosat un pic se stinge focul . Se pune la racit. Se toarna peste mucenici cand acestia sunt scosi de la cuptor, apoi ii ungem cu miere si presaram nuca macinata.


Eu eram atat de nerabdatoare, incat era sa uit sa ii ung cu miere. Anul acesta pastrez si traditia de a-i imparti, chiar daca imi vine sa pastrez toata tava. Mie mi-au iesit 20 de bucati, dar puteti dubla linistit cantitatea, sigur vor avea trecere.

luni, 7 martie 2011

Creier pane



Ingrediente :

creier
oua
faina
pesmet
sare, piper
ulei ptr. prajit

Creierii se spala si se curata de pielite . Se fierb in apa cu sare si otet( adaugam la 1 l de apa circa 25 ml otet ,1 lingurita sare ). Se scot din apa si se lasa la racit . Se codimenteaza cu sare , piper macinat.
Se dau prin faina , ou si cine doreste poate se dea si prin pesmet si se pun la prajit in uleiul incins.
Noi am servit cu cartofi natur si perle de branzica.